Sunum Nasıl Hazırlanır?
Kurul sunumuna çağrılan her girişimci muhakkak sunum hazırlamalıdır. Sunum konu başlıkları başvuru formukonularıyla eş gitmelidir. Kurul üyelerinde başvuru formunun örnekleri ve ekler bulunacaktır. Bu hususa göre hazırlık yapmalısınız. Anlatım tarzınıza göre sayfalar oluşturmalısınız. Başvuru formunda yazdığınız cevaplar ile sunum oluşturmayın. Çünkü sunum beş dakikadır. Bunu göz önüne alarak sayfa sayısı ve anlatacağınız konuları belirleyin. Sunum arka plan tasarımı koyu renk ağırlıkta olmamalı. En az 1024×768 çözünürlükte yazılar görünecekmiş gibi yalın bir arka plan yapılmalı.
Hangi Uygulama ile Hazırlanmalı?
Sunumu yapacağınız bilgisayarda yüksek ihtimalle Microsoft Powerpoint olacaktır bu yüzden bilgisayarınızda var ise kullanın. Kayıt formatı olarak .ppt kullanın. Çünkü sunumda kullanılan uygulama sürümü eski olabilir. Eğer bilgisayarınızda her hangi bir ofis uygulaması yok ise Libre Office veya Google Sunumlar kullanmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü;
- Ücretsiz
- İstediğiniz formatta kayıt imkanı (ppt, pptx dahil)
- Basit bir şekilde sunum hazırlanır.
Konu Başlıkları Nelerdir?
- Sunum Kapağı
- Girişimci Hakkında
- Proje Kapağı
- Proje Nedir?
- Pazardaki Sorun ya da Fırsat Nedir?
- Mevcutta Kullanılan Ürünler/Hizmetler Nelerdir?
- Sunulacak Ürün/Hizmet Nedir?
- Rekabet Analizi
- Hedeflenen Müşteri Profili
- Hedeflenen Pazarların Dağılımı
- Hedeflenen Satış Kanalları
- Hedeflenen Pazarlar
- Gelir Modeli
- Ürün/Hizmet Fiyatlandırılması
- Yatırım Finansmanı
- Teşekkür Yazısı
Sunum Kapağı
Proje görüntüsü, adınız ve soyadınız sayfanın ortasında olmalı. Alt kısımda; “2021 YILI KOSGEB AR-GE İNOVASYON SUNUMU” yazmalı.
Girişimci Hakkında
Projeden bahsetmeden önce girişimci bir sayfada madde madde kendisinden bahsetmeli. Çünkü projeye ne kadar yetkin birisi olduğunu göstermesi gereklidir. İlk maddede mezun olduğu eğitim durumundan bahsetmeli. Örneğin; A Üniversitesi B Fakültesi C Bölümü Mezunu( 2011-2016). Sonraki maddelerde iş tecrübelerinden, projesiyle ilgili ise hobilerinden bahsetmeli. Kısaca kariyer odaklı bir tanıtımınız olmalı.
Proje Kapağı
Proje görüntüsü, ismi ve tek cümlelik özeti olmalı. Yer konumlandırması isteğe bağlıdır. Tek cümlelik özet asla slogan olmamalı. En basit, “A Sektöründe Kullanılacak B Cihazı” olabilir. Mutlaka akılda, projenin bir yere konumlandırılacak cümle olmalı.
Proje Nedir?
Tek cümle ile bir yere konumlandırılan projenin artık ne ifade ettiğini anlatılacağı kısımdır. Teknik terimler lise düzeyinde olmalı. Çünkü uzmanı olduğunuz alana göre tanımlama, kurul üyelerinin sizi anlamalarını zorlaştıracaktır. Bu yüzden tam anlatılamayan bir projenin düşük puan alarak red almasına neden olabilir.
Pazardaki Sorun ya da Fırsat Nedir?
Yapılan pazar araştırmalarıyla tespit edilen sorunlar yada fırsatlar madde madde yazılmalıdır. Sorun varsa projenin hangi sorunlara çözüm olduğunu ve oluşan fırsat(ların) büyüklüğü belirtilmelidir. Projenin kapsamı ve değeri belirtilmelidir.
Mevcutta Kullanılan Ürünler/Hizmetler Nelerdir?
Piyasada yaygın olarak kullanılan ilk beş ürünü/hizmeti birer sayfa açıklanmalıdır. Her ürünü/hizmeti, bir birinden ayıran özellikleri madde madde yazılmalıdır.
Sunulacak Ürün/Hizmet Nedir?
Piyasada sunulan çözümler ile sunulacak olan çözümün farkları, bir sayfada madde madde açıklanmalıdır.
Rekabet Analizi
Piyasada bulunan çözümler ile sunulacak olan çözümün farkları ve avantajlarıyla karşılaştırıldığı bir tablo yapılmalıdır. Mutlaka fiyat karşılaştırılması da eklenmelidir. Böylelikle projenizin piyasa çıktıktan sonra rekabet edebilecek durumu gösterilmiş olacaktır.
Hedeflenen Müşteri Profili
Projenin kapsadığı kullanıcı türlerinin içerdiği bir grafik olmalıdır. Bu grafik üç yıllık olmalıdır. Çünkü KOSGEB şirketinizin en az üç yıl aktif olmasını istemektedir. Üç yıl sonra verdiği destekler ve hibelerden herhangi bir geri ödeme talebi bulunmamaktadır. Projenin ömrü bu yüzden en az üç yıl olarak planlanmalıdır. Projenin müşteri profili örneğin; ev hanımları, temizlik firmaları, inşaat ustaları gibi türlerden oluşabilir. Hedeflenen müşteri profili her yıl değişebilir. Bu değişiklerde yıl yıl yüzde oranından grafikte gösterilmelidir.
Hedeflenen Pazarların Dağılımı
Üç yıl hedeflenen pazarlama stratejisi yüzde oranı bazında; illere, bölgelere, ülkelere veya yurt içi/yurt dışı pazarlarına göre yapılabilir. Her yıl için pazarlama stratejileri tek cümle ile belirtilmelidir.
Hedeflenen Satış Kanalları
Ürün/hizmet satışının hangi kanallar üzerinden yapılacağı yıl yıl yüzde oranlarıyla belirtilmelidir. Örneğin; e-ticaret, bayilik ve doğrudan satış kanalları.
Hedeflenen Pazarlar
Yıllara göre pazar payları yüzde olarak belirtilmelidir. Her yıl için ayrı sayfalarda grafik ve yıl için hedefler madde madde yazılmalıdır.
Gelir Modeli
İşletmenin sürdürülebilir gelir kaynakları açıklanmalıdır. Örneğin; e-ticaret üzerinden satış, yedek parça satışı ve bayilik sisteminden gelir elde edilmesi.
Ürün/Hizmet Fiyatlandırılması
Projenin satış fiyatı belirlenirken hangi kriterlerinin göz önünde bulundurulduğu madde madde yazılmalıdır. Ancak giderler belirtilmemelidir. En son maddede kâr ile beraber fiyat yazılmalıdır.
Yatırım Finansmanı
Proje için gereken finansman desteği ve öz sermaye yazılmalıdır. Örneğin;
Başlangıç Yatırım İhtiyacı | 20.000₺ |
Bir Yıllık İşletme İhtiyacı | 100.000₺ |
Öz Sermaye | 30.000₺ |
Hibe ve Destek | 80.000₺ |
Teşekkür Yazısı
Sunum sonunda mutlaka eklenmelidir. Tekrar yazının başında bahsettiğimiz gibi mutlaka beş dakika olmalıdır. Bir sonraki yazımız olan; “Kurul Nedir? Sunumda Neler Yapılmalıdır?” okumalısınız.