KOSGEB Nedir? Kimler Yararlanabilir? Ne Zaman Kurulmuştur?
KOSGEB Nedir?, Kimler Yararlanabilir? Sorularına yanıt arıyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz. Kendi işinin sahibi olmak isteyen, ticaret hayatına atılıp başarı elde etmek isteyen, yeni bir iş, yeni bir gelir kapısı sağlamak isteyen kişilerin, bu planlarını hayata geçirip yürütebilmeleri için sadece istemeleri yeterli değildir.
Biliyorsunuz ki herhangi bir işte başarılı olabilmek için öncelikle planlamak, istemek, düşünmek ve doğru adım atmak gerekir. Tüm bu iş kurma planlarınızın birde maddi boyutu vardır. Eğer yeterli miktarda birikiminiz yada sermayeniz bulunmuyorsa bu planlar hayalden öteye geçemez.
Tüm bu planları yapıp hayallerinizi gerçekleştirecek sermayeniz yok ise, yeni girişimcilerin ülke ekonomisine fayda sağlaması ve girişimcinin hayallerini gerçekleştirebilmesi için devlet tarafından verilmiş destek kredileri devreye girmektedir. Girişimcilerin hazırladığı projeler için devletin yaptığı yardıma hibe denir.
Bu girişimcilerin belli şartlar ve girişimcilik eğitim programı sertifikası dahilinde başvurmaları sonucu, harcamalarının bir kısmının devlet tarafından karşılanıp girişimciye geri verilmesi ise KOSGEB hibesidir. KOSGEB girişimci ruhunu desteklemek, girişimcilerin rekabet duygularını ilerletmek, ülke ekonomisindeki paylarını yükseltmek ve yürüttüğü bu çalışmalarla dünyaya örnek olmaya çalışan bir resmi bir kurumdur.
KOSGEB Ne Zaman Kuruldu?
Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olan ama halk arasında kısaltması KOSGEB olarak bilinen resmi bir kurumdur. KOSGEB Eski ismiyle Türkiye Cumhuriyeti Sanayi Bakanlığı’na yeni ismiyle ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı faliyetlerini yürütmeye devam etmektedir. Kuruluşu 1990 yılında tamamlanmıştır. Ülkemizde ekonominin ve sosyal ihtiyaçların karşılanabilmesi adına küçük ve orta ölçekli işletmelerin ülke ekonomisi payını artırmak amacıyla kurulmuştur. Bir diğer hizmeti ise; KOBİ’lerin rekabet seviyelerini yükseltmek ve ihracat, kurumsallaşma ve Ar-Ge gibi mevzularda işletmelerin her anlamda kendilerini geliştirmesine yardımcı olmaktadır.
Tüm bu hedefler için KOSGEB girişimlerinin yaygınlaşması ve ülke çapında başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamak için adaylara ve girişimcilere farklı destekler sağlamaktadır. Çünkü girişimcilik ne kadar artarsa istihdam problemleri ve ekonomik kalkınmadaki sorunlar o kadar azalacaktır. KOSGEB yeni girişimci desteği ve mevcut işletme desteklerinden faydalanabilmek için mutlaka kayıtlı bir işletme olmanız gerekmektedir. İşletmeniz yok ise kOSGEB girişimci desteklerinden faydalanamazsınız.
KOSGEB Desteklerinden Kimler Yararlanabilir?
- Kurum tarafından iş kurma danışmanlığı eğitimini alan ya da uygulamalı olarak verilen eğitime katılıp GİRİŞİMCİLİK eğitimi sertifikası alan kişiler,
- Kurumca üniversite sınırları içinde açılan genç girişimci geliştirme programına katılıp; buradan mezun olanlar,
- İŞGEM bünyesinde yer alan girişimcilerden 1 yıl içinde işletme kurmuş olan şahıslar faydalanabilmektedir.