KOSGEB Kabul ve Mülakat Süreci Adımları Nelerdir?

Bu yazı KOSGEB kabul süreci üzerine siz değerli  okuyucularımızı aydınlatmak için hazırlanmıştır.

Mülakat sözcüğünü işittiğimizde, akla ilk olarak çok fazla zaman tüketilen uzun süreçli toplantı görüşmeleri gelse de, KOSGEB bu durumdan kaçınmış ve kısa bir mülakat sürecini uygulamaya sokmuştur.

İşte KOSGEB mülakat süreci için başarı yolunda atılması gereken bazı adımlar:

1. Aşırı derecede şaşaalı bir elbise ile asla mülakata girmeyin. Aksine KOSGEB danışmanları sizin sadece o mülakat için öyle giyindiğinizi düşünüp, sizin hakkınızda yanlış düşüncelere kapılacaklardır. Sadece size yakışan günlük kılık ve kıyafetinizi giyin.

2. KOSGEB mülakat süreci için gizli fakat basit bir taktik : Mülakata gireceğiniz yerdeki insanlardan öneri alın kısa sohbetler kurmayı deneyin. Böylece başka insanların nasıl hazırlandığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

3. İçeri alındığınızda hafif bir gülümsemeyle ‘’merhaba’’ diyerek başlayın. Karşınızdaki yetkili size soru sormadığı sürece  fikir sunmamanız önemlidir. Ancak soru sorulduğunda ise suskun kalmayıp , sorunun yanıtı KOSGEB mülakat yetkilisinin  beklentilerini karşılayacak şekilde yanıtlanmalıdır.

4. KOSGEB mülakat sürecinde sizi zora sokmak, içinizde ne varsa ortaya çıkarmak için size aşırı hızlı sorular sorabilirler. Sakin olun. Soruyu  anlayarak, serinkanlı bir şekilde  cevaplayın. Eski çalıştığınız yeri kesinlikle olumsuzlamayın.

Örneğin:

Soru: Çalıştığınız şirketten neden ayrılmak istiyorsunuz ?

Eskileri olumsuzlamaktan kaçının. Aksi halde, KOSGEB mülakat süreci yetkilisi olumsuz düşünebilir. Sağlam referanslar göstermeniz hibe alımınızı etkiler.

5. KOSGEB mülakat sürecinde elinizde hangi işi yaptığınıza dair detaylı tam bir iş planı dosyası olması gereklidir.  İş palanı dosyanızı klasörde taşıyın ki ciddi olduğunuzu anlasınlar. Klasörünüzde çeşitli iş dökümleri ve görsel grafiklerle destekli sayısal çizelgeler olmalıdır.  İşin tanımı, işçi sayısını, ve şirket envanteri tahminlerinizin olduğu evrakları yetkilinizin odak noktasına koyun. Bunun yanında projeniz üzerinde ütopik düşünceler ileri sürmek pek inandırıcı gelmez. Bu nedenle  mülakatta projeniz içerisinde neler yapabileceğinizi daha içten ve samimi bir şekilde fazla abartısızca yetkililere anlatmalısınız.

Tüm bunların haricinde yaptığınız işe hakim olduğunuzu ve işinizden elde ettiğiniz kazancı iş planı dosyanıza detaylı şekilde yerleştirin. Her ne kadar etkili olmadığı söylense de iş planınızın kabul edilmesinde iş düzeniniz ve karşılığında elde ettiğiniz gelirde önem taşımaktadır.

6. KOSGEB başvuru formuna sadık kalın. Düşüncelerinizin formdaki cevaplarla örtüşmesi gerekir.Kosgeb mülakat süreci sonunda size telefon yoluyla sonuçlarınızı bildireceğiniz açıklanacaktır.

7. Soruların cevaplarına çalışarak gidin.

İşte KOSGEB mülakat sürecinde çıkacak bazı örnek sorular ve cevapları:

Soru 1 – Bir girişimcide olması gereken özellikler nelerdir ?

Soru 2 – Siz bu girişimci özellikleri taşıyor musunuz ? Örnekle açıklayın.

Soru 3 – Neden size bu yatırımı yapalım ?

Eğer bu sorulara iyi çalışır ,hazırlanır, işinizi de net kavradığınızı gösterirseniz  yatırımınız için KOSGEB’den destek alma ihtimaliniz yüksek olur.

Dikkat : KOSGEB mülakat sürecine katılmadan önce mülakatta çıkacak sorulara hazırlanmanızı öneririz. Ayrıca çeşitli araştırmalarda bulunmanızı bu konu hakkında açık kaynaklardan makaleler okumanızı, bir uzmanla görüşmenizi öneririz.