KOBİ Rehberliği ve Teknik Danışmanlığı
Tam açılımı; Küçük ve orta büyüklükte işletmelerin rehberliği ve teknik danışmanlığıdır. KOSGEB tarafından sağlanan bu hizmeti; KOBİ ‘lerin doğru desteklerden faydalanabilmeleri için oluşturulmuştur. Böylelikle yanlış desteklere başvuruların önüne geçilecektir. Ayrıca KOBİ ve KOSGEB arasında aracılık eden şahıs ve işletmelerinde önüne geçilmiş olacaktır. Para kaygısı ile hizmet veren şahıs ve işletmeler, yanlış yönlendirme veya başvuru formlarını uzun ve anlaşılması zor içeriklerle doldurmalarından dolayı başvuru sahibinin destekten faydalanmasını imkansız hale getirmektedir.
5 Şubat 2019 tarihli Resmi Gazete ‘de KOBİ Rehberliği ve Teknik Danışmanlık Hizmetleri adıyla yönetmelik yayınlanmıştır.
İlk etapta 200 KOBİ rehberi ve 2 bin 400 Teknik Danışman göreve almaya başlayacak.
KOBİ Rehberi Kimdir?
İşletmelerin mevcut durumlarını analiz edip sorunlarını ve ihtiyaçlarını belirleyen buna göre proje hazırlama ve yürütme süreçlerinde rehberlik eden yetkili kişidir. İşletmelerin eksiklerini tespit edip buna göre tavsiye ve yönlendirme yapmaktadır. Ayrıca yönetim, mali işler, finans, üretim pazarlama ve insan kaynakları konularındaki temel bilgi ve yönlendirme desteği sunmaktadır.
KOBİ Teknik Danışmanı Kimdir?
İşletmelere; Finansman, uluslararasılaşma, teknoloji, yenilik, dijitalleşme ve büyüme alanlarında danışmanlık hizmeti veren yetkili kişidir.
KOBİ Rehberi Olmak İçin Aranan Şartlar
KOBİ rehberi olmak isteyen adaylar aşağıdaki şartları taşıması gerekir;
- Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yürürlüğe konulan KOBİ Danışmanı (Seviye 6) Ulusal Meslek Standardı kapsamında Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmak.
- KOBİ rehberliği eğitimini tamamlamak.
- En az ikiyüzkırk saat danışmanlık tecrübesine sahip olmak veya büyük ölçekli işletmelerde son on yıl içerisinde en az üç yıl üst düzey yönetici (genel müdür, genel müdür yardımcısı ve bunların emsalleri ile üstleri) olarak görev yapmış olmak.
KOBİ Teknik Danışmanı Olmak İçin Aranan Şartlar
Adaylar başvuru yaptıkları alanlarda aşağıdaki şartlardan en az birini taşıması gerekir;
- Yükseköğretim kurumlarında profesör veya doçent olarak görev yapmak veya yapmış olmak.
- Doktora mezunu ve en az yüzyirmi saat danışmanlık tecrübesine sahip olmak.
- Yüksek lisans mezunu ve en az ikiyüzkırk saat danışmanlık tecrübesine sahip olmak.
- Büyük veya orta ölçekli işletmelerde orta düzey yönetici (birim müdürü, işletme müdürü ve bunların emsalleri) veya üst düzey yönetici (genel müdür, genel müdür yardımcısı ve bunların emsalleri ile üstleri) olarak son on yıl içinde en az beş yıl görev yapmış ve en az lisans mezunu olmak.
- Danışmanlık hizmeti veren işletmelerin son on yıl içinde en az beş yıl sahibi, ortağı veya çalışanı olmak, en az ikiyüzkırk saat danışmanlık tecrübesine sahip ve en az lisans mezunu olmak.
- 15/2/2013 tarihli ve 28560 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bireysel Katılım Sermayesi Hakkında Yönetmelik kapsamında Bireysel Katılım Yatırımcısı Lisansına sahip ve aynı Yönetmelikte tanımlanan tecrübeli yatırımcı olmak