AR-GE ve İnovasyon Desteği

Bu programa şahıs veya tüzel olarak başvurabilirsiniz. Program katma değeri yüksek ürünler üretmeyi amaçlayan şahıs ve tüzel kişileri desteklemektedir. Yenilik içeren; yazılım, hizmet, makine, teçhizat gibi ürünlerin prototip üretimi için destek vermektedir. Prototipi bitmiş projeler kabul edilmemektedir. Yatırım maliyeti düşük ve seri üretime çabuk geçebilecek (1-5 ay gibi) projeler kabul edilmemektedir. Bu şartlara sahip projeler Ar-Ge ve inovasyon Destek Programı yerine Girişimciliğe Destek Programına yönlendirilmektedir. Bu programın en fazla desteği 750.000₺ ‘dir. Bu yazımızda destek koşullarını ve oluşabilecek örnek ödeme planını oluşturacağız.

Başvuru Şartları Nelerdir?

Bu desteğe başvurabilmeniz için girişimcilik sertifakası gerekli değildir. Bu desteğe bir proje için birden fazla başvuru yapılamaz. Destek verilen bir proje bitmedikçe başka bir başvuru yapılamaz. Başvuru için sırasıyla aşağıdaki adımların yapılması gereklidir;

  • İşletme veya girişimci KOSGEB ‘in sitesi üzerinden “Ar-Ge İnovasyon Destek Programına” başvurmalıdır.
  • Başvuru formuna mutlaka destek istenen makine, teçhizat ve yazılım türünden ürünlerin proformalarının eklenmesi gereklidir.
  • KOSGEB danışmanınca incelenen proje başvurusu kurula sunulacak formata uygun ise onaylanarak kurul toplantı tarihinde çağırılır.
  • Kurul toplantısında projenin anlatılması için 5 dakikalık sunum hazırlanmalıdır.
  • Kurul sunulan projeyi red, düzeltme veya kabul edebilir. Red talebi posta yoluyla ulaştıktan sonra 15 gün içerisinde bir defaya mahsus itiraz edilebilir.
  • Kabul edilen başvuruyu yapan, bir girişimci ise işletmesini kurarak KOSGEB veri tabanına kayıt olmalıdır.
  • Projesi kabul edilen işletmeden taahhütname alınır. Taahhütname alındığı tarihi projenin başlangıç tarihi sayılır.

KOSGEB Nasıl Destek Sağlıyor?

Proje süresince destek sağlanmaktadır. Proje süresi en fazla 24 aydır. Kurula sürenin uzatılmasına dair bir başvuru yapılır ve kabul edilirse ek 12 ay daha destek sağlanır. Kurul tarafınca kabul edilen projelerin destek kapsamı aşağıdaki maddelere göredir;

1. İşlik Desteği veya Kira Desteği

İşlik Nedir?

İşlik: KOSGEB tarafından kurulan Teknoloji Geliştirme Merkezlerinde (TEKMER) ar-ge ve inovasyon yapan işletmelere sağlanan mekandır. Bu destek kapsamı süresince işlik kullanma bedeli alınmaz.

Kira Desteği (Geri Ödemesiz)

TeknoParkAylık En Fazla DestekToplam Destek
İçi1.250₺30.000₺
Dışı1.000₺24.000₺

2. Makine, Teçhizat, Yazılım, Hammadde, Donanım ve Hizmet Alım Desteği

Burada destek 75% ve yerli malı olan makine ve teçhizatta %90 dır. İşletmenin kuruluş giderleri ve ofis donanımları bu destek kapsamındadır.

Geri Ödemeli Destekler: proje bitiminden 6 ay sonra 3 ay arayla 8 taksit ile ödenir. Herhangi bir faiz ve komisyon alınmaz.

En Fazla Geri ÖdemesizEn Fazla Geri Ödemeli
150.000₺300.000₺

3. Personel Gideri Desteği

İşletmenin çalıştıracağı toplam personel için en fazla geri ödemesiz 150.000₺ destek sağlanmaktadır. Aşağıdaki tabloda aylık desteklerin eğitim durumuna göre fiyatları gösterilmektedir.

Eğitim DurumuAylık Destek
Meslek Lisesi1.200₺
Ön Lisans1.500₺
Lisans2.000₺
Yüksek Lisans2.750₺
Doktora3.500₺